Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 27.03.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng høyt til fjells der det finnes myke fokksnøflak som kan være lette å påvirke.

Skredfarevurdering

Mot kvelden kan det kommer litt nysnø i kombinasjon med vind fra sør. Det ventes ikke nok nedbør for å skape utbredt problem med fokksnø, men på enkelte nordvendte heng kan det bli skapt myke fokksnøflak som er mulig å påvirke ved liten tilleggsbelastning. Det er generelt lite snø i terrenget og eventuelle skred kan ha alvorlig konsekvenser pga. oppstikkende stein

Under mildværsgrensen er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling og faren for våte skred er avtagende.

På de alle høyeste topper kan det finnes et vedvarende svake lag dypt i snødekket, men det ligger under massive og harde lag med snø og det er vanskelig å påvirke. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynn, her kan dypere lag være lettere å påvirke

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. mars 2021

Mildvær og regn de siste dagene har fuktet opp det lille av snø som var i lavlandet, mens høyt til fjells har kraftig vind flyttet tilgjengelig løs snø over i leområder. Vindutsatte steder er avblåste, mens det ligger vindpakket snø av varierende hardhet i leområder.

Det er generelt lite snø for årstiden og store forskjeller innad i regionen.

Selv om det var mildvær opp mot fjelltopphøyde i slutten av februar, kan det mot de høyeste toppene fortsatt finnes vedvarende svake lag i snødekket, men dette er ikke bekreftet.

På fredag ble det observert noen små naturlige utløst tørr løssnø skred i nordvendt terreng.

Fredag formiddag er det fortsatt mildvær i lavlandet og sterk vind i høyden som gir pålagring inn i lesider.

Fjellvær

Fredag 26. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør. -6 °C til 3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. mars 2021

5-9 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -2 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS